Browar założono w roku 1680 jako Brüdergemeinde-Brauerei. W 1904 roku kupił go Gustav Scheunert, który zmienił nazwę zakładu na „Neusalzer Brauhaus“. Nowy właściciel przebudował zakład w 1907 roku. Wyposażył go w maszynę parową oraz w maszynę do produkcji lodu firmy Borsig. Między rokiem 1910 a 1912 browar przejęła Berta Scheunert, która tak jak Gustav produkowała piwa wyłącznie dolnej fermentacji.
W 1920 roku browar odkupił od niej B. Reiniger. Mistrz piwowarski Bruno Franke, który sprawował swoją funkcję do 1945 roku warzył w latach dwudziestych około 10 000 hl piwa rocznie. Głównym produktem browaru był „Neusalzer Pilsner Bier“, ale produkowano również piwa górnej fermentacji. W 1928 roku browar został ponownie przebudowany, tym razem przez nowego właściciela, którym była gmina Nowa Sól. Zainstalowano między innymi nowoczesne urządzenia do mycia butelek, do napełniania piwa oraz nową maszynę do produkcji lodu. Nowa maszyna była na tyle wydajna, że pokrywała zapotrzebowanie browaru w lód i pozwalała na jego sprzedaż. Już w 1930 roku zakład znalazł kolejnego właściciela, którym był Leonhard Waas. W 1936 roku browar kupili bracia Gustav i Fritz Engelhardt, którzy byli ostatnimi właścicielami. W ostatnich dziewięciu latach swojej działalności browar produkował piwa zarówno górnej jak i dolnej fermentacji, wody mineralne, lemoniady, słód na własny użytek oraz lód na sprzedaż. Podstawowym produktem było piwo o nazwie „Brauhaus Pilsner“. Do rozwożenia swoich produktów zakład, który w tym okresie zatrudniał 20 osób posiadał 4 samochody ciężarowe i jeden zaprzęg konny. [Źródło: www.browar.biz; użytkownik: Piwowar]
Po II wojnie światowej Browar Nowa Sól był częścią Browaru Zielona Góra, później Zakładów Piwowarskich w Zielonej Górze. Obecnie dawne budynki produkcyjne nie są użytkowane, część zajmują mieszkania. Były plany przekształcenia obiektu w galerię Browar Bratni ale na razie nic się w tym kierunku nie dzieje. [Petroniusz]