MENU
Trzy pomniki w jednym... Kolumna reklamowa PZU, kryjąca w swoim wnętrzu pomnik przyjaźni polsko-radzieckiej, powstały z kolei przez przeróbkę przedwojennego pomnika F.v.Goetzena). Widok od strony południowej (z ul. Kościuszki); w głębi z lewej ul. Daszyńskiego.

Dodał: jawc° - Data: 2015-03-05 00:11:11 - Odsłon: 2016
14 lutego 2015

ISO: 0   Ogniskowa: 0 mm   Aparat: OLYMPUS IMAGING CORP. E-M10   Przysłona: f/0   Ekspozycja: 0/1000000 s  


W 1949r., z inicjatywy Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Radzieckiej, niemiecki pomnik hrabiego Friedricha Wilhelma von Goetzena, po obstawieniu szynami i zalaniu betonem, został przerobiony na pomnik przyjaźni polsko-radzieckiej, jako symbol wdzięczności dla Armii Czerwonej, która "wyzwoliła" miasto. Pomnik wieńczyła pięcioramienna gwiazda.

Po 1989 r. gwiazda została usunięta, jednak ze względu na brak funduszy miasto nie zdecydowało się na rozbiórkę pomnika. Zamiast tego zamówiono przeprojektowanie pomnika na kolumnę reklamową. Inwestycja została sfinansowana przez PZU (umowę z miastem zawarto na 20 lat). Autorem adaptacji pomnika jest wrocławski architekt i artysta tworzący kompozycje architektoniczne ze szkła, Tomasz Urbanowicz, a polegała ona na obłożeniu całego pomnika lekkim transparentnym szkłem refleksyjnym. Szklaną kolumnę ubezpieczyciela wybudowano na podstawie pięciokąta foremnego i usadowiono na cokole wykonanym z granitu strzegomskiego. Konstrukcja stworzona ze 133 m2 szkła w całości przykryła poprzedni pomnik, choć jego zarys przenika przez przezroczyste panele. Cały monument składa się z trzech różnych obiektów i tworzony był warstwowo, przypominając chociażby piramidy, które rozbudowywano dodając kolejne powłoki [18].

Zgodnie z zawartą umową pomiędzy miastem a spółką, PZU wydzierżawiło pomnik na 20 kolejnych lat. Pomimo upływu tego czasu w 2010 roku i zmiany logotypu PZU, forma pomnika pozostawała niezmieniona do 2021 roku. Z czasem stan pomnika pogarszał się jednak i zdaniem władz miasta stwarzał niebezpieczeństwo dla przechodniów. W maju 2021 roku Burmistrz Kłodzka, Michał Piszko, podjął decyzję o rozebraniu szklanej konstrukcji monumentu i stworzeniu na jego miejscu zielonej ściany, czyli wertykalnego ogrodu.

[wg: i "Świat architektury", nr 12(30)/2012]
(uzup. moose)

  • /foto/10082/10082795m.jpg
    1969 - 1970
  • /foto/8355/8355069m.jpg
    1978 - 1980
  • /foto/285/285496m.jpg
    2009
  • /foto/289/289262m.jpg
    2009
  • /foto/5811/5811285m.jpg
    2013
  • /foto/4221/4221896m.jpg
    2013
  • /foto/6148/6148480m.jpg
    2016
  • /foto/6148/6148516m.jpg
    2016
  • /foto/6187/6187230m.jpg
    2016
  • /foto/6471/6471656m.jpg
    2017
  • /foto/6471/6471659m.jpg
    2017
  • /foto/6471/6471668m.jpg
    2017
  • /foto/6471/6471671m.jpg
    2017
  • /foto/9127/9127982m.jpg
    2020
  • /foto/10321/10321636m.jpg
    2020
  • /foto/9700/9700245m.jpg
    2021
  • /foto/9700/9700246m.jpg
    2021
  • /foto/9368/9368246m.jpg
    2021
  • /foto/9590/9590060m.jpg
    2021
  • /foto/9592/9592569m.jpg
    2021
  • /foto/9701/9701067m.jpg
    2022
  • /foto/10318/10318843m.jpg
    2023
  • /foto/10318/10318853m.jpg
    2023
  • /foto/10364/10364129m.jpg
    2023
  • /foto/10435/10435195m.jpg
    2023
  • /foto/10601/10601840m.jpg
    2023
  • /foto/10601/10601848m.jpg
    2023
  • /foto/10601/10601976m.jpg
    2023
  • /foto/10858/10858270m.jpg
    2023
  • /foto/10861/10861034m.jpg
    2023
  • /foto/10609/10609988m.jpg
    2023
  • /foto/10772/10772772m.jpg
    2024
  • /foto/10851/10851850m.jpg
    2024
  • /foto/10851/10851853m.jpg
    2024
  • /foto/10852/10852067m.jpg
    2024
  • /foto/10852/10852961m.jpg
    2024
  • /foto/10852/10852962m.jpg
    2024

jawc°

Poprzednie: Dom nr 93 Strona Główna Następne: Przystanek kolejowy Nowa Ruda Przedmieście


maras | 2015-03-05 00:33:16
To taka historyczna kompilacja przestrzenna :)) A swoją drogą ciekawe...
Stan | 2015-03-05 14:44:15
Tak wyglądał zmieniony obelisk przed szklanym parawanem:
YouPiter | 2015-03-06 12:04:20
Szkoda, że nie mamy większej fotki. Pamiętam tą gwiazdę...